четверг, 9 февраля 2017 г.

Щастя з точки зору світових релігій


Християнство
Християнське вчення про щастя є одночасно вчення про Царство Небесне, про вічне життя, про рай. Отже, перший ступінь по сходах на Небо, перший крок до щастя - покаяння, каяття у своїх гріхах. Покаяння (з грец. "Метанойя" - зміна свідомості) - початок вдосконалення, самовиховання. Покаяння веде до сокрушению нашого колишнього серця і створення нового; покаяння веде до духовного очищення. Покаяння - це переплавлення старого серця в нове. Вогонь і світло, що стосуються серця, - Ісус Христос. Покаяння обов'язково припускає уявне, а потім і практичне відкидання гріхи вчинив. Ми не в змозі подолати гріх до тих пір, поки не усвідомлюємо його згубність; поки наше серце не відвернеться від нього, в нашому житті не відбудеться справжньої зміни.
Очищена душа і просвітлений Христом розум поступово витягують людини з виру мирської, тілесного життя і просувають до духовного життя в Христі Ісусі. Так відбувається друге народження людини, народження згори, народження християнина. Отримав від Бога в результаті цього силу людина здатна долати радості, прив'язують його до цього світу, "перемогти світ" своєю вірою. Так людина знаходить вічне життя - щастя.
Таким чином, християнство пропонує самий парадоксальний варіант щастя - самозабутньо приймати страждання. Так головний девіз християн: «Будь готовий завжди і до всього, в тому числі і найгіршого».
Іслам
Щастя мусульманина - це сімейне щастя, коли всі будинки. Першими послідовниками Мухаммеда були його дружина, дядько і племінник. Єдиним поважних приводом покинути сімейне вогнище є хадж (паломництво) в Мекку. Закони шаріату свідчать, що щастя мусульманина на цьому світі і запорука справжнього щастя, але те - праведна дружина і добре виховані діти. Ще один рецепт щастя по-мусульманському звертати увагу на тих, хто бідніший і цінувати те, що у тебе є. Матеріальна допомога родичам теж релігійний обов'язок. «Найкраще справу після читання молитов - це радість, яку ти робиш для брата» - говорить Коран.
Мусульманство взагалі, дуже практична релігія - все кроки розписані в Корані, аж до порад ведення бізнесу.
Таким чином, щастя мусульманина в хорошій сім'ї та допомоги ближнім.
Зі сказаного вище тексту випливає наступне:
Найбільша відмінність поглядів цих релігій на щастя в тому, що для одних воно можливо на Землі, для інших навпаки - людина повинна знайти смиренність перед Богом, щоб потім знайти Рай.

Іудаїзм
Для початку я опишу щастя євреїв. Євреї довгий час не мали своєї держави, їх релігія була розкидана по різним сусіднім країнам, але ні в одній євреї не проживали в більшості. Тому щастя єврея - це національне щастя. Щастя іудеїв - усвідомлювати свою обраність.
Іудаїзм одна з найбільш древніх монотеїстичних релігій, але не дивлячись на це його уявлення про «блаженстві» досить сучасні.
Для сучасної людини головне в житті - прагнення до щастя, яке визначається зазвичай як поєднання високого становища в суспільстві, грошей, почестей, дружби і інших благ. Кожен з нас має власне уявлення про щастя. Але, в кінцевому рахунку, єдине справжнє щастя - це стан задоволеності, коли людина задоволена своїми обставинами, і в першу чергу, своєю поведінкою і характером, бо така людина живе у злагоді з самим собою.
Також великий упор іудаїзм робить на сім'ю. Євреї щиро цінують сімейне вогнище і осіб до нього причетних. Будинок - місце спокою і рівноваги. Гостей вони також беруть з почестями.
Щастя - це Рай. А євреї можуть досягти Раю на землі, але тільки в одному випадку. Кожен єврей повинен дотримуватися правил «Нового Заповіту». Саме тоді на землі запанує щастя для обраних іудеїв.
Так виходить, євреї бачать щастя у собі і людях, вони здатні його досягти на землі, але для цього повинні постаратися все євреї.

Всі релігії згодні в одному: єдине можливе щастя людини - в тому, щоб належати правдивій вірі, дотримуватися її постулатів. Основні, з яких більш-менш єдині для всіх релігій і складаються в дотриманні Божих заповідей, допомоги ближнім, вдосконаленні себе і навколишнього світу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий