четверг, 9 февраля 2017 г.

Щастя з точки зору філософії

Питання про те, що таке щастя і що означає бути щасливим, з давніх-давен хвилювало людини. "Людина створена для щастя, як птах для польоту". У цьому добре відомому крилатому вислові народна мудрість "зафіксувала ту обставину, що щастя відноситься до глибинних сторін людського існування, до самої його природі. І вже тільки тому поняття щастя має висловлювати певний зріз морального життя людини". (Попов Л.А. Етика. Курс лекцій. - М., 1998. - С. 77).
     Розуміння сутності свідомості щастя заважає не тільки складність, цього явища духовного життя людини, але і те, що саме слово "щастя" вживається в побуті в різних сенсах. Поняття щастя для кожної людини індивідуально. "Одним щастям здається чеснота, іншим - розсудливість, третім - відома мудрість, а іншим все це разом або що-небудь одне в з'єднанні з задоволенням або не без участі задоволення, є і такі, що включають в поняття щастя і зовнішнє добробут". ( Аристотель. Соч. в 4-х тт. Т. 4. - М., 1984. - С. 66).
   Перераховуючи різні думки людей щодо щастя, можна сказати, що для більшості щастя полягає в чомусь наочному і очевидному: в удачі, в задоволенні, в пошані, в багатстві і т.п. "Щастя, говоримо ми, - це те ж саме, що благополуччя і гарне життя". (Аристотель. Соч. В 4-х тт. Т. 4. - М., 1984. - С. 302). Тому "питання про щастя - це не просто питання про те, як бути щасливим, задоволеним або навіть доброчесним, але перш за все в тому, в чому полягає хороша щасливе життя і до чого людині слід прагнути в першу чергу". (Гусейнов А.А., Апресян Р.Г. Етика. - М., 1998. - С. 295).

     Існує ще й визначення щастя як "моральної свідомості, яке позначає такий стан людини, яке відповідає найбільшій внутрішній задоволеності умовами свого буття, повноті і свідомості життя, здійсненню свого людського призначення. Як і мрія, щастя є чуттєво-емоційною формою ідеалу, але на відміну від неї означає не устремління особистості, а виконання цих устремлінь. Поняття щастя не просто характеризує певне конкретне положення або суб'єктивний стан людини, а й висловлює уявлення про те, якою має бути все життя, що саме є для нього блаженством. залежно від того, як тлумачиться призначення і сенс людського життя, розуміється і зміст щастя. Тому дане поняття носить ще й нормативно-ціннісний характер ". (Словник з етики. Під ред. І. С. Кона - М., 1975. - С. 303).

Комментариев нет:

Отправить комментарий