четверг, 9 февраля 2017 г.

Щастя з точки зору математики

   Математики і психологи з лондонського Університетського коледжу запросили 37 незнайомих один з одним добровольців. Їм було запропоновано виконати серію завдань для оцінки рівня щастя і факторів, що впливають на нього. Підсумкові зв'язки і закономірності були представлені у вигляді складної формули.
    Спочатку добровольців запитали, як би вони розділили суму готівки з незнайомою їм людиною. Потім вони розіграли цю суму в азартній грі, маючи можливість дізнатися, виграв або програв їх новий партнер в тій же грі. В цілому, нерівний результат знижував рівень щастя: людям не подобалося, якщо вони вигравали більше (почуття провини) або менше (заздрість) грошей, ніж незнайомці, яких вони тільки що зустріли.
       Крім того, з'ясувалося, що динаміку щастя респондентів визначають не випадкові чинники, як симпатія чи антипатія до незнайомця, результат гри, а стабільні психологічні риси особистості ― схильність до заздрості і почуття провини. Обстежені індивіди чітко розпалися на групу «щедрих» (хто більше засмучувався свого виграшу та давав незнайомцю 30 відсотків грошей в першому завданні) і «скупих» (їх більше пригнічував програш, і вони виділяли іншим лише 10 відсотків від суми).


    На думку вчених, щедрість до незнайомців безпосередньо пов'язана з тим, як на щастя людини впливають ситуації нерівності, з якими він стикається в житті. Крім того, «формула щастя» також може застосовуватися для точного вимірювання емпатії (важливий показник для діагностики та лікування психопатій).

Формула щастя. t ― номер гри, w0 ― константа, інші w описують вплив різних подій. 0 <γ <1 ― це фактор забуття, через якого недавні гри більше впливають на самопочуття людини, ніж більш віддалені за часом. CRj ― це невелику винагороду, який добровольці отримують, якщо відмовляються від гри. EVj ― середній розмір виграшу в грі, RPE ― нагорода мінус очікування від гри. W4 пов'язаний з почуттям провини (коли виграш респондента Rj перевищує виграш незнайомого йому другого учасника - Oj), w5 ― c заздрістю (коли, навпаки, Oj перевищує Rj).



Комментариев нет:

Отправить комментарий